Så skapar vi din hemsida

För att skapa en högkvalitativ och personlig hemsida effektivt och till ett rimligt pris, följer jag en tydlig process i flera steg med tydliga delmål.

Jag strävar efter att processen ska göra det tydligt för dig, vad som förväntas av dig, samtidigt som den inte är alltför rigid. Varje projekt är unikt och ibland måste man improvisera.

Låt oss gå igenom processen.

Ta Kontakt

Börja med att kontakta mig.

Om du vill kan vi boka ett kort telefon- eller videomöte. Annars går det också att sköta kontakten helt via mejl. Det är du som bestämmer.

När vi har etablerat kontakt och du har bestämt dig för att beställa en hemsida, är det dags för nästa steg i processen.

För att inte projektet ska tappa fart och för att jag ska kunna planera min tid, vill jag att steg 2–5 ska vara klara inom fem arbetsdagar. Tveka inte att höra av dig om du kör fast, eller direkt om du känner att du kommer behöva mer tid.

Skriv texter

Centralt för hemsidan är texterna. Att välja terapeut är ett stort beslut och jag tror bra texter kan hjälpa en hemsidebesökare med detta. Förutom att hemsidor med längre texter blir mer informativa rankar de dessutom bättre på Google.

Det mest krävande förarbetet är att skriva sidans texter. Därför har jag tagit fram ett verktyg för att hjälpa dig med detta. Du kan välja att skriva med hjälp av verktyget, tillsammans med en copywriter eller skriva helt själv.

Tänk på att du kan arbeta med dina texter samtidigt som du också arbetar med bildmaterialet (som beskrivs i steg 3). Du kan få bildidéer medan du skriver och du kan få textidéer av bilderna du väljer. Förutom att idéerna blir fler ökar också chansen att bilderna och texterna passar tillsammans och förstärker varandra.

Alternativ 1: använd AI-verktyget

Med hjälp av artificiell intelligens ger mitt skrivverktyg förslag på vilka sidor webbplatsen ska bestå av och vad de ska innehålla. Läs mer om Dynamic Types skrivverktyg ifall du blir nyfiken.

När jag har gett dig tillgång till verktyget kan du skapa ett konto. Verktyget är för närvarande gratis om du beställer en hemsida, då det fortfarande är nyutvecklat och i en testfas.

Alternativ 2: anlita en skribent/copywriter

Att anlita en professionell skribent kan vara en bra idé om du vill investera i så bra texter som möjligt. Skribenten du väljer bör kunna hjälpa dig att bestämma vilka sidor webbplatsen ska innehålla och vara van vid att skriva för webben.

Alternativ 3: skriv själv

Du kan också skriva dina texter helt själv (kanske är du en skicklig skribent, eller så vill du inte använda dig av en artificiell intelligens). I så fall kan instruktionerna nedan hjälpa.

Jag behöver en beskrivning av dig och din bakgrund. Du är hemsidans stjärna och din främsta tillgång. En lagom längd på texten är 200–300 ord, men den kan vara längre om något med dig sticker ut som är relevant för dina erbjudanden. Ett exempel kan vara en personlig livsresa som kan hjälpa patienter att identifiera sig med dig, vilket kan vara alliansskapande.

Jag behöver också texter om ditt erbjudande, eller erbjudanden om du har fler än ett. Exempel på erbjudanden kan vara psykoterapi och handledning. Varje erbjudande ska beskrivas i en egen text som bör vara längre än 500 ord om separata sidor ska skapas. Använd ett enkelt språk och undvik psykologjargong.

Beskrivningarna ska förbereda besökaren på vad de kan förvänta sig av dig och vad du förväntar dig av dem. Andra exempel på frågor du kan besvara är: Vad använder du dig av för metod? Hur långa är sessionerna? Hur ofta träffas ni? Hur länge pågår behandlingen? Vad kostar det? Som inspiration, läs hur Daniel Menely Therapy och Flourish Counceling beskriver sina erbjudanden.

Du kan också välja att beskriva din metod eller något annat som är relevant för din verksamhet.

Välj bilder

Bilder kan vara ett bra sätt att göra hemsidan mer engagerande och tilltalande.

Porträtt av dig

Jag rekommenderar att sidan ska innehålla ett porträtt av dig. Tänk på att det är svårt att bedöma bilder av sig själv. Ta gärna någon annan till hjälp när du väljer bild.

Bilden ska vara professionell och ge ett gott intryck. Tänk på att olika bilder fungerar för olika tillfällen. En bild som fungerar på Tinder fungerar förmodligen inte på din professionella hemsida.

Det kan vara värt att anlita en fotograf för att ta bilden. Om du inte har råd med det kan du be en vän eller kollega att ta bilden. Fördelen med att låta någon annan ta bilden är att du undviker att porträttet ser ut som en selfie, vilket jag tror kan sända fel signaler.

För att utvärdera en bild rekommenderar vi Photofeeler. Där kan du också hitta mängder av tips kring hur du kan ta bra självporträtt.

Du får gärna skicka fler bilder av dig, som inte är traditionella porträtt. Bilderna ska vara färska och du ska helst ha ett naturligt, avslappnat uttryck. Stort plus om de visar dig “in action”, när du är uppslukad av något du erbjuder på hemsidan. Kanske undervisar du, eller ger terapi. Eller så gör du något annat där du ser ut som en trevlig person (eller vad du vill förmedla på hemsidan).

Din mottagning

Om du har en vacker mottagning som gör sig bra på bild, kan det fungera att ha bilder på den. Om du anlitar en fotograf för att ta ditt porträtt kan det vara en bra idé att fota dig på din mottagning. Då kan både du och mottagningen fotograferas vid samma tillfälle.

Övriga bilder

Bilder är bra för att förmedla en stämning och för att bryta upp texten och skapa en mer lättläst sida. Under formgivningen av sidan kommer jag kanske att lägga till bilder. Det beror på vilka idéer jag får.

Om du vill påverka mig inför designen av sidan, får du gärna skicka bilder till mig, men jag kan inte garantera att jag kommer att använda bilderna.

Du kan hitta royaltyfria bilder i flera bildbanker, exempelvis Pexels, Unsplash och Pixabay. Om du är beredd att betala för bilder finns exempelvis iStock.

Det är viktigt att tänka till innan du väljer bilder ur en bildbank. Det kan lätt bli väldigt generiskt, eller “klyschigt”. Som psykolog eller psykoterapeut arbetar du med abstrakta koncept och fenomen som kan vara svåra att bildsätta. Här är några vanliga klichéer som det kan vara värt att undvika:

  • Stenar i balans/zen-trädgård
  • Leende människor i solnedgång/natur
  • Knäppta händer (stöd, men kan bli generiskt)
  • Pusselbitar som faller på plats
  • Växande planta/grodd
  • Ljus i tunneln
  • Lugna vattenytor
  • Person som tittar ut över ett landskap
  • Abstrakta ljusmönster

Om du har tur har du redan bra bildidéer som är personliga och annorlunda, men ofta behöver du tänka till lite. Du kommer förmodligen få vada igenom ett gäng klyschor innan du stöter på mer intressanta idéer. Jag har inga genvägar till snabba resultat, men jag tror på att utsätta mig för mycket intryck och idéer. Var uppmärksam på saker i din vardag och sök runt bland bilder på Google och i bildbanker. Sök efter bilder som subtilt väcker känslor som hopp, glädje, nyfikenhet, och styrka. Låt sedan hjärnan bearbeta intrycken under vila och sömn.

Men måste det vara så unikt då? Nej, om det görs bra kan även mindre originella idéer fungera. Det vi vill undvika är att bilderna känns tomma, genom att schablonmässigt använda den ena överanvända bilden efter den andra. Exempelvis är mitt användande av sårbara människor som tittar in i kameran en välanvänd idé, som jag ändå tycker blev bra. Jag har skapat en samling bilder som jag tycker fungerar, även om några av dem bygger på en vanlig idé.

Jag har också samlat några bilder jag tycker fungerar sämre.

Att bedöma vad som fungerar är svårt och intuitivt. Det är ingen exakt vetenskap. I slutändan är det du som måste bestämma vilka bilder du vill använda. Vill använda en bild du tycker är rätt, men jag tycker är fel, är den rätt. Men fråga gärna någon annan vad de tycker.

För bästa resultat ska du välja bilder som passar ihop. Exakt vad som passar ihop kan vara svårt att säga, men att exempelvis välja illustrationer i olika stil kan ge ett splittrat intryck. Att exempelvis bara ha bilder på solnedgångar skapar en tårta-på-tårta-effekt.

Välj hur besökarna ska ta kontakt

Syftet med hela hemsidan är att besökare ska kunna kontakta dig. Men hur? Det är en viktig fråga du bör tänka över noga.

Som vårdgivare har du ett juridiskt ansvar att skydda känsliga personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR) och patientdatalagen. All känslig data måste skyddas från obehörig åtkomst, och endast starkt autentiserade användare ska kunna få behörighet. Exempel på stark autentisering är BankID och Freja+.

En vanlig lösning är att använda e-post, men min tolkning är att det strider mot GDPR och patientdatalagen. Risken är påtaglig att blivande patienter mejlar känsliga uppgifter, exempelvis att de har en diagnos.

Jag håller själva på att utveckla en lösning för detta, men tills den är klar föreslår jag att du låter dina patienter kontakta dig via telefon (men inte SMS) eller via Kaddio som jag kan integrera med din hemsida.

Berätta om du redan använder ett annat system för patientkontakt, så kan jag se ifall jag kan få det att fungera med hemsidan.

Övriga förberedelser

Utöver texterna och bilderna, behöver jag även veta vilken domän du vill använda och hur besökarna ska ta kontakt med dig. Dessutom kan det vara bra att få se lite exempel på sidor du tycker om.

Välj en domän

En domän är adressen till din hemsida. Exempel på domäner är mariajohanssonterapi.se eller minmottagning.se.

Om du redan har en domän kan du använda den, annars kan jag registrera en ny och administrera den åt dig till en mindre kostnad.

Välj vem som ska sköta publiceringen och det löpande underhållet

För att en hemsida ska visas publikt på webben, krävs det att den publiceras på en publik server och att domännamnet pekar på den. Du kan välja att sköta detta själv eller via en annan partner. Annars kan vi hjälpa till med detta till en årskostnad.

Visa exempel på hemsidor du gillar

Det blir lättare för mig att kunna anpassa formgivningen efter din smak om du visar mig två till tre hemsidor du tycker om.

Kanske känner du redan till ett eller flera exempel, annars kan du säkert hitta någon på empathysites eller Dribble

En första sättning av texten

När du är klar med förberedelserna skickar du materialet till mig. Kom ihåg att materialet du skickar är en första version, ett råmaterial. Processen bygger på att flera människor samarbetar kring innehållet. Ditt material ger mig ett underlag som jag kan bygga en webbplats med.

Jag kommer bearbeta texterna för att skapa en första version av webbplatsen. Den kommer att vara “odesignad” i så mån att jag ännu inte har valt färger, typsnitt och bilder.

Däremot kommer jag att skapa en sidstruktur. Den kan bestå av samma sidor som du och AI-verktyget kom fram till, men jag kan också lägga till, ta bort och slå samman sidor.

Texterna kommer vara grovt placerade på sidorna, för att ge en känsla av hierarkier och struktur. De flesta formuleringar kommer att bestå, men en del småförändringar kan komma till under arbetets gång.

Din feedback på den första sättningen av texten

Innan jag jobbar vidare vill jag ha feedback från dig på det jobb jag hittills har gjort.

Läs igenom texterna och navigera runt på webbplatsen.

  • Tycker du att texterna är tydliga och har en bra ton?
  • Är det lätt att hitta på webbplatsen?
  • Har något fallit bort som du vill ska vara med?

Jag vill ha din feedback inom två dygn. En revision ingår utan extra kostnad, men efter första revisionen kommer jag att ta betalt per halvtimme enligt pristabellen. Tänk på att det kan ligga många timmar bakom den första sättningen och att tiden snabbt rusar iväg.

I bästa fall kan vi sköta kommunikationen via mejl, annars kan vi boka in ett videomöte för att reda ut vad som behöver ändras.

En första formgivning

Nu är det dags att jobba med typsnitt, färg, bilder och annat som ger webbplatsen karaktär. Jag kommer arbeta fram ett förslag och så fort jag kan förmedla idén bokar vi in ett videomöte.

Under mötet kan du ge feedback direkt och förhoppningsvis känner vi att jag kan slutföra hemsidan efter dina synpunkter. I värsta fall behöver jag arbeta fram en ny formgivning, vilket kan komma att kräva mycket tid.

Jag betraktar då arbetet som en extra revision enligt pristabellen.

Godkännande

När jag är klar med hemsidan skickar jag den till dig för att godkännas.

Om du är nöjd med hemsidan är den redo att publiceras. Om du vill att jag ändrar på något bjuder jag på en gratis revision av hemsidan.

Är du fortfarande missnöjd efter den första revisionen, betraktar jag det som en extra revision enligt pristabellen.

Kontakt

Hör av dig om du vill fråga något eller boka in ett telefon- eller videomöte.

[email protected]