Välj bilder
Bilder kan vara ett bra sätt att göra hemsidan mer engagerande och tilltalande.
Porträtt av dig
Jag rekommenderar att sidan ska innehålla ett porträtt av dig. Tänk på att det är svårt att bedöma bilder av sig själv. Ta gärna någon annan till hjälp när du väljer bild.
Bilden ska vara professionell och ge ett gott intryck. Tänk på att olika bilder fungerar för olika tillfällen. En bild som fungerar på Tinder fungerar förmodligen inte på din professionella hemsida.
Det kan vara värt att anlita en fotograf för att ta bilden. Om du inte har råd med det kan du be en vän eller kollega att ta bilden. Fördelen med att låta någon annan ta bilden är att du undviker att porträttet ser ut som en selfie, vilket jag tror kan sända fel signaler.
För att utvärdera en bild rekommenderar vi Photofeeler. Där kan du också hitta mängder av tips kring hur du kan ta bra självporträtt.
Du får gärna skicka fler bilder av dig, som inte är traditionella porträtt. Bilderna ska vara färska och du ska helst ha ett naturligt, avslappnat uttryck. Stort plus om de visar dig “in action”, när du är uppslukad av något du erbjuder på hemsidan. Kanske undervisar du, eller ger terapi. Eller så gör du något annat där du ser ut som en trevlig person (eller vad du vill förmedla på hemsidan).
Din mottagning
Om du har en vacker mottagning som gör sig bra på bild, kan det fungera att ha bilder på den. Om du anlitar en fotograf för att ta ditt porträtt kan det vara en bra idé att fota dig på din mottagning. Då kan både du och mottagningen fotograferas vid samma tillfälle.
Övriga bilder
Bilder är bra för att förmedla en stämning och för att bryta upp texten och skapa en mer lättläst sida. Under formgivningen av sidan kommer jag kanske att lägga till bilder. Det beror på vilka idéer jag får.
Om du vill påverka mig inför designen av sidan, får du gärna skicka bilder till mig, men jag kan inte garantera att jag kommer att använda bilderna.
Du kan hitta royaltyfria bilder i flera bildbanker, exempelvis Pexels, Unsplash och Pixabay. Om du är beredd att betala för bilder finns exempelvis iStock.
Det är viktigt att tänka till innan du väljer bilder ur en bildbank. Det kan lätt bli väldigt generiskt, eller “klyschigt”. Som psykolog eller psykoterapeut arbetar du med abstrakta koncept och fenomen som kan vara svåra att bildsätta. Här är några vanliga klichéer som det kan vara värt att undvika:
- Stenar i balans/zen-trädgård
- Leende människor i solnedgång/natur
- Knäppta händer (stöd, men kan bli generiskt)
- Pusselbitar som faller på plats
- Växande planta/grodd
- Ljus i tunneln
- Lugna vattenytor
- Person som tittar ut över ett landskap
- Abstrakta ljusmönster
Om du har tur har du redan bra bildidéer som är personliga och annorlunda, men ofta behöver du tänka till lite. Du kommer förmodligen få vada igenom ett gäng klyschor innan du stöter på mer intressanta idéer. Jag har inga genvägar till snabba resultat, men jag tror på att utsätta mig för mycket intryck och idéer. Var uppmärksam på saker i din vardag och sök runt bland bilder på Google och i bildbanker. Sök efter bilder som subtilt väcker känslor som hopp, glädje, nyfikenhet, och styrka. Låt sedan hjärnan bearbeta intrycken under vila och sömn.
Men måste det vara så unikt då? Nej, om det görs bra kan även mindre originella idéer fungera. Det vi vill undvika är att bilderna känns tomma, genom att schablonmässigt använda den ena överanvända bilden efter den andra. Exempelvis är mitt användande av sårbara människor som tittar in i kameran en välanvänd idé, som jag ändå tycker blev bra. Jag har skapat en samling bilder som jag tycker fungerar, även om några av dem bygger på en vanlig idé.
Jag har också samlat några bilder jag tycker fungerar sämre.
Att bedöma vad som fungerar är svårt och intuitivt. Det är ingen exakt vetenskap. I slutändan är det du som måste bestämma vilka bilder du vill använda. Vill använda en bild du tycker är rätt, men jag tycker är fel, är den rätt. Men fråga gärna någon annan vad de tycker.
För bästa resultat ska du välja bilder som passar ihop. Exakt vad som passar ihop kan vara svårt att säga, men att exempelvis välja illustrationer i olika stil kan ge ett splittrat intryck. Att exempelvis bara ha bilder på solnedgångar skapar en tårta-på-tårta-effekt.